Julkortstillverkning med LetterpressJag är nästan ute i sista sekund med julkortstillverkningen. Insidan på julkorten (som redan reades på IKEA) fick sig en elegant uppfräschning med snyggt tryck från
Letterpressen. Jag blir glad av redskap som går snabbt att använda OCH som samtidigt ger proffsigt resultat.
De enkla korten ser genast mycket snoffsigare ut.

Nu ska kortens insida bara förses med årets julfoto, korten ska undertecknas, kuverten slickas igen - sen drar vi ut med pulkan i det härliga snöfallet och lägger breven på lådan. Vi hann i år också!

Christmas Holly

Jag har gjort ett julalbum i 24 delar om vår första jul som familj 2008.

Ett helt julalbum om 24 sidor behöver inte ta lång tid att göra. För det första är sidorna "bara" i storlek 8x8" (ca 20x20 cm), vilket i sig underlättar. Jag har valt att göra alla sidorna med samma skiss i grunden. Jag valde ut matchande färger först, svart och vitt skulle finnas med på varje sida i kombination med klara färger. Dessutom ville jag göra sidorna grafiskt strikta och enkla, så det finns t ex inga "chalkade" kanter så långt ögat kan nå. Allt detta gör att man kan producera ett helt julalbum på kort tid. Men framförallt hade jag superhjälp av Silhouetten som spottar ut dekorationer på ingen tid alls.

Till det här julalbumet har jag bl a använt Holly Gift Set. Ett gift set som kom ut förra året, förvisso - men som fortfarande finns att köpa. Oerhört prisvärt och innehåller så mycket! Förutom en hel cd med digitala jul-designer till Silhouetten får man vinylrullar och verktyg.
De digitala figurerna läggs snabbt och lätt in i Silhouettens "bibliotek" och lätta att nå hela tiden.

Ett axplock på några sidor som jag har gjort:
    

Paketets innehåll. Två rullar vinyl i rött och grönt. En rulle med transfer-papper. Verktyg och en cd med digitala figurer för Silhouetten. Allt är nerpackat i en fin och hård ask.
Holly Gift Set finns i en affär nära dig! Annars kan du be dem ta hem ett till dig!

Slumpgeneratorn har jobbat...

...och utsett Lotta till vinnare av det hemliga paketet. Grattis, säger vi på ScrapHouse. Ett liten överraskning är på väg till dig.

Tack för era kommentarer och länkar i bloggar.


Har ni inte läst om Letterpress ännu, så gör det!


Letterpress-projekt + utlottning av hemligt paket

Letterpress från QuicKutz är här (se inlägget nedan) och jag har fått äran att prova trycktekniken. Jag är ännu i prova-på-fasen, projekten är av den anledningen enkla - slutresultaten är ändå så otroligt stilrent vackert! Jag får gåshud hur snyggt det blir och faktiskt hur enkelt det är massproducera kort utan att lägga oändligt med timmar på det. Aldrig förr har det väl varit så enkelt att ordna alla bröllopsinbjudningskort t ex själv?!


Nyårs-tema. Inbjudningskort, tändsticksaskar, placeringskort...bara fantasin sätter gränser.

 

Julklappsetiketter, julkort, julgåvor...Var med i vår utlottning av ett hemligt paket (innehållet är inte en Letterpress)! För att deltaga i utlottningen skriver du en kommentar i kommentarsfältet nedan samt länkar till detta inlägg i din blogg. Använd bilden nedan och skriv att du är med i utlottningen på ScrapHouse! Kommentera senast måndag 14 december kl 23.59 för att var med i utlottningen.


Låt oss presentera L!

Vem är L? L är Letterpress från Lifestyle Crafts, som tillhör QuicKutz.

 

Med Letterpress kan du skapa handgjorda kort, inbjudningar, gåvor mm med ett superproffsigt intryck och känsla.


Vad är Letterpress?
Letterpress är en form av ”hemma-tryckeri”, egentligen är det en mycket gammal teknik (genombrottet för boktryckarkonsten kom med Gutenberg vid 1400-talet).
Letterpress är en tryck-teknik, ord eller figurer trycks med färg, samtidigt som mönstret präglas i det mjuka pappret.
Bilden nedan till vänster visar hur mönstret präglas och på bilden till höger har även färg använts.

Hur används Letterpress?
Letterpress används tillsammans med Epic, antingen köper man ett Letterpress Start-kit (har inte börjat säljas än, kommer januari 2010) eller Letterpress Combo Kit som även inkluderar Epic (finns att köpa). 


Det finns flera olika tryck-plattor att köpa, med olika teman (jul, bröllop, baby etc). I varje förpackning finns ord, bakgrunder och figurer.

       
exempel på några av de olika tryckplattorna som säljs.


Färger säljs separat. I nuläget finns det 20 olika kulörer att välja mellan, det är dryga färger på tub som kan blandas med varandra för att ge nya kulörer.

 

Pappret som används måste vara mjukt och tjockt. Det finns papper att köpa, akvarellpapper (och liknande) kan också användas.


Hur gör man?

1. Öppna Letterpressen och placera tryckplattan med en liten bit dubbelhäftande tejp på det klara locket.

 

I instruktionerna står det att man ska sätta dubbelhäftande tejp på hela tryckplattan. Jag skulle rekommendera att inte sätta tejp över hela plattan, för det är så effektiv häft-förmåga att det inte behövs mer än en tillklippt remsa eller annat dubbelhäftande tejp.

2. Färga in tryckplattan.

Det behövs bara en liten klick färg på paletten. Rulla ut färgen till ett tunt och jämnt lager med brayern. Rulla på ett tunt lager färg på tryckplattan. Används för mycket färg blir det ett dåligt resultat, färgen ”blöder” utanför det präglade mönstret.


3. Placera in pappret på Letterpress-basen.

Använd rutmönstret för att få det exakt där du vill ha det. Ska man trycka många kort är det smart att använda placeringskuddarna, som garanterar att alla papper hamnar på exakt samma ställe.

4. Stäng locket och valsa Letterpressen genom Epic.Hur rengör man tryckplattorna?
Färgen är tjock, klistrig och oljebaserad och är sålunda inga plattor man sköljer under kranen.  Det finns speciella rengöringsdukar att köpa. Personligen använde jag baby-wipes och det gick bra, även om man får jobba lite för att få sakerna rena.
Baby-våtservetterna är också bra att använda om man får färgspill på Letterpress-basen.

Vilka papper kan användas?
De tjocka och mjuka papperna som kan köpas som ett Letterpress-tillbehör är förstås bäst att använda, eftersom de är väl utprovade för tekniken. Akvarellpapper blir också bra resultat.
Givetvis kan även andra papper användas, men det präglade resultatet blir inte så tydligt och finessen med Letterpress går förlorad.

Vilken färg kan användas?
Letterpress är framtagen för att användas med de speciella Letterpress-färgerna, som är oljebaserade för att ge ett knivskarpt och klart tryck.
Många andra färger är vattenbaserade och kan mycket lätt "rinna över" kanterna på det präglade mönstret och ge ett fult slutresultat.

Kan man ändra djupet på det präglade mönstret?
Man kan göra präglingen djupare genom att lägga ett eller flera papper under den klara mattan på Letterpress-basen.

Tar det lång tid för färgen att torka?
Färgen torkar snabbt under förutsättning att man har använt ett tunt och jämnt färglager. För säkerhets skull bör man projektet ligga en stund.


Titta på demonstrations-videos här:

 

Min personliga åsikt om Letterpress:
Det är svårt att hålla igen på orden när jag allra helst skulle vilja skriva WOW! vilket tillbehör! WOW, det blir så SNYGGT! vilken STRUKTUR! vilken ELEGANS!

Det är viktigt att ha i åtanke att detta är ett hantverk som kräver träning och känsla innan resultatet blir perfekt. Det krävs tålamod inledningsvis, dels för att få känslan hur mycket färg som används, men även hur man använder brayern för att lägga på färgen jämnt och tunt, hur man använder rutnätet för att få mönstren rakt och precis där man vill ha det.
Färgen är klibbig och seg. Man måste bli kompis med den för att inte ha färgkladd överallt.
Rengöringen är inte lika enkel som för andra stämplar man använder eftersom färgen är oljebaserad.

Kuddarna som kan användas för att hålla pappret på plats sitter så hårt på Letterpress-basen att de lämnar en klistrig yta efter sig. Först kände jag irritation över det, men i nästa sekund sansade jag mig och tänkte att jag skulle bli SÅ mycket mer irriterad om de inte hade tillräckligt god fästförmåga och trillade av vid fel tillfällle. Jag tog lite kemisk ren bensin på en bit hushållspapper så var det problemet ur världen.

Att använda tejp under hela tryckplattan känns onödigt. Även denna tejp sitter hårt och det blir svårt att lossna tryckplattan från Letterpressen. Jag föredrar att klippa en liten bit eller använda dubbelhäftande tejp på plastbiten istället. Det känns som en mycket smidigare lösning.

Avskräcks inte av detta - för resultatet blir så MAKALÖST proffsigt och stiligt med det präglade trycket.
Jag kan se så många vackra kort och inbjudningar framför mig.

/Marie Larsson